Temainredning – spelrum

Jag tror att det flesta av oss drömmer om att någon gång i livet få inreda ett helt hus själv, med allt vad det innebär. Inte bara att välja gardiner och möbler utan även vitvaror, köksluckor, badkar, golv, planlösning och allt annat spännande. Jag fick den möjligheten. Vi bodde först i en stor lägenhet i centrum, sen började vi fundera på att skaffa hus så då valde vi att flytta till en mindre lägenhet för att kunna spara pengar. Tiden i den lilla lägenheten blev inte så lång eftersom vi bara efter några månader hittade drömhuset. Med drömhus menar jag inte att huset redan var perfekt, långt ifrån, men det var ett hus där vi såg potential. Vi såg att allt vi ville förverkliga skulle bli möjligt om vi köpte det huset. Turen var dessutom på vår sida eftersom ingen annan visade intresse innan det var för sent och vi hade köpt det.

Huset hade allt, en stor och öppen nedervåning med öppen spis samt plats för att bygga stall och stora betesmarker.

Vilken utsikt

Det hade havsutsikt och var placerat ganska högt uppe, vid foten av ett berg. Efter den lille väg som huset låg så fanns bara tre andra hus så det är lugnt och skönt samtidigt som det bara tar tio minuter in till centrum. Och vågar jag dessutom nämna att det var jättebilligt…

Snacka om att göra ett kap! Vi började genast planera hur vi ville bygga om eftersom huset var rätt gammalt och med väldigt små rum. Dessutom var toaletten minimal och duschrummet i andra änden av huset sett från toaletten. Det var högsta prio att bygga om.

Jag gick in helhjärtat i projektet och räknade både kvadrat och budget. Köket ritade jag via Ikeas hjälpprogram och det var så grymt roligt. Redan innan hade jag bestämt att jag ville ha stora öppna ytor och mycket bänkplats eftersom jag älskar att baka och laga mat. Det skulle vara enkelt för barnen att vara med vid matlagningen också. Micron ville jag ha infälld i ett skåp och via ett stort fönster ville jag ha havsutsikt. Funderade mycket om jag skulle ha en köksbänk där vid fönstret eller om jag skulle ha en sittbänk. Det blev det andra alternativet och det ångrade jag aldrig. Att få slå sig ned med en kopp te och kolla någon båt som var på väg in i sundet var så rogivande när man väntade på att brödet skulle jäsa färdigt eller grytan puttra klart.

Enkel lycka, vardagsstunder av ro. När köket var så öppet så var det också väldigt lätt att städa så det sparade mycket värdefull tid med barnen.

Allas favoritplats

På tal om barnen, ett av deras, och faktiskt våra, favoritrum blev källarvåningen. Det enorma rummet med öppen planlösning blev nämligen vårt hobby- och spelrum.

Vi satt oss ned tillsammans och funderade hur vi ville ha det ultimata rummet för att umgås och göra saker tillsammans, med fokus på spel. Fantasin satte inga gränser. Rummet skulle erbjuda plats för:

  • Ett stort bord med åtta stolar där man kunde spela sällskapsspel som Monopol, Trivial Pursuit och liknande.
  • En stor soffa med en enorm tv där vi kunde ha vårt Xbox One. Eftersom vi hade spel som vi kunde spela många så ville vi ha en stor soffa för det. Den tv:n skulle även funka för att kolla film för många.
  • En hörna med två fåtöljer där vi hade en mindre tv och vårt Nintendo Switch.
  • I mitten ett biljardbord och längs en sida en barhörna med höga stolar.
  • Dessutom ville vi ha en myshörna med såna enorma saccosäckar, en massa kuddar och mysbelysning. Den ville vi ha nära den öppna spisen. Tanken var att man där kunde chilla lite och spela spel på mobilen som minecraft eller pokerstarscasino. Även om det är roligt att spela många så kan det ibland vara mer avkopplande att bara liksom sjunka ned i ett eget spel i mobilen eller surfplattan.

Nästa steg

Spelrummet har blivit mycket mer använt än vi ens hade kunnat hoppas på innan. Det är den givna platsen för alla kalas och fester och det är en plats där alla åldrar kan umgås tillsammans.

Nästa steg blir att vi bygger en utgång från spelrummet och till trädgården där vi ska på något vis låta känslan av sällskapsrummet fortsätta till uteplatsen. Skissar på det just nu och det handlar om pingisbord, spabad, utekök och badmintonplan. Så småningom är tanken att det ska finnas en pool också, men det blir längre fram.

En annan sak som blir lite längre fram är att vi ska slå ut den vägg som är i badrummet och mot havet. Då kommer vi kunna sitta i bastun och samtidigt titta ut över havsinloppet, fantastiskt! Vi gör ett stort fönster av glas som man bara kan se ut men inte in.

Vilket drömhus!