Samling av stenar

Att samla på stenar har blivit en populär sysselsättning som drar till sig både de som gör det för att stenar är fina eller har en historia, men också de som tror att stenarna har olika krafter som kan hjälpa en i livet. Att gå på stranden och leta efter den där unika stenen kan naturligtvis vara en del av hobbyn; en rogivande syssla som förhoppningsvis utökar ens samling med nya guldkorn, men idag går det utmärkt att finna stenar i både fysiska butiker och på nätet. De flesta kan nog ändå relatera till känslan som infann sig när man som barn hittade den där alldeles fantastiska stenen som man nöjt placerade i fickan (och som ingen annan insåg tjusningen med..) Att samla vackra ting är något som människan alltid gjort och för många blir det en spännande hobby.

Att samla stenar man hittar själv

Många samlar på en viss typ av sten, kanske dras man till former och nyanser av olika slag eller har en tanke om att använda dem kreativt på något vis. Men trots fascinationen för det vackra i naturen hoppas man kanske på att finna något värdefullt eller historiskt intressant. Att hitta en fossil eller bärnsten är inte alls omöjligt och gör man det kan det givetvis ge mersmak och rikta ens stenintresse åt det hållet. Alla de miljoner eller miljarder år som finns bevarade i en liten sten – en oerhört svindlande tanke.

För många är det dock känslan av det vackra som trollbinder och olika platser på jorden attraherar stensamlare på jakt efter den perfekta stenen till samlingen.

Det finns museum över hela världen som visar stenar och berättar människans historia utifrån dem. Att stenar fascinerar råder det inga tvivel om  – en del lämnar in sina fynd för kontroll och det är inte sällan geologiska utgrävningar påbörjas på grund av att en privatperson funnit en intressant liten sten någonstans.

Stenars betydelse

Som tidigare nämnt så finns det olika typer av stensamlare. En kategori är de som samlar för stenens påstådda förmåga att till exempel hela och hjälpa. Olika stenar sägs ha olika typer av egenskaper och man införskaffar dessa utifrån de behov man för tillfället har. Går man igenom sorg kan en sten hjälpa men söker man kärleken så kanske en annan. Stenar sägs alltså ha färdiga egenskaper men enligt de som använder sig av stenar på detta sätt så bör man även följa sitt eget hjärta och sin känsla vid val av sten.

Man kan ha många olika stenar i sin samling och använda den man behöver mest vid olika tillfällen i livet. Vissa använder dem i meditation, andra som en trygghet i fickan (kanske vid ett avgörande möte eller liknande) eller varför inte under kudden som ett sätt att ladda sig själv med det man behöver. Olika ädelstenar, rubin, jade, diamant och turkos, ametist och så vidare används flitigt med tanken att de alla har en unik betydelse och därmed kan påverka ens liv och mående. Att de ofta är oerhört vackra gör ju ingenting och samlare av dessa stenar använder dem även som smycken.