Nio anledningar för att börja sticka

Om du gillar garn och handarbete finns det alla anledningar i världen att börja sticka. Förutom att det kan bidra till att förbättra rörligheten i dina händer bidrar stickning även till att sänka blodtrycket, få dig att koppla av och minska stressnivån och kan till och med lindra depressioner. Dessutom är det ju vansinnigt roligt.

En hobby för alla
Stickning har gått från att vara en aktivitet för äldre damer till att bli en utbred och roliga hobby för män och kvinnor i alla åldrar. Stickning är ett utmärkt sätt att stärka vår kognitiva funktion och det främjar även hälsan generellt. Man skulle kunna säga att stickning är en form av terapi eftersom hantverksmetoden tvingar dig att fokusera full ut på det du gör, vilket gör att andra tankar trängs undan och då går in i något som kan liknas vid ett meditativt tillstånd.

Handarbete är bra för hjärnan
Handarbete och hantverk i alla former har positiv inverkan på hjärnan och vårt allmänna välbefinnande. Här kommer nio anledningar till varför du med gott samvete kan ägna dig åt att sticka så ofta du bara har möjlighet:

  1. Det hjälper vid depression. När du stickar ökar känslan av välmående, stressnivåerna sänks och kroppen slappnar av. Stickningen distraherar hjärnan och du kan sluta tänka på sådant som gör dig ledsen.
  2. Handarbete skyddar hjärnan. De som börjar sticka eller utför andra handarbeten redan som små barn minskar risken för kognitiv förändring senare i livet. Aktiviteten förbättrar minnet och bidrar till att minska produktionen av substanser som påverkar hjärnans funktioner.
  3. Du tränar synen. Det finns många övningar som kan hjälpa till att förbättra din ögonhälsa men få att så roliga som att sticka. När du rör ögonen från sida till sida tränar du ögats muskler samtidigt som du smörjer ögonen på naturlig väg.
  4. Lindrar kronisk smärta. Kroniska ledsmärtor som artros och reumatism kan lindras av att du stickar en stund varje dag. Rörelserna i händerna ökar cirkulationen och får igång endorfinerna som är kroppens naturliga smärtstillande.
  5. Du blir lyckligare. Stickning tenderar att minska oro eftersom hjärnan utsöndrar serotonin, kroppens naturliga lyckopiller, när du handarbetar eller gör något annat som du tycker om.
  6. Sänker din stressnivå. I början kan det vara svårt att se stickning som en avslappnande terapi men det tar inte lång tid innan du märker att du blir mindre stressad när du stickar.
  7. Din kreativitet ökar. Lust föder lust och det gäller även stickning. När du stickar öppnar du upp för din fantasi och kreativitet vilket i sin tur skapar tankar och idéer till nya stickidéer eller områden i livet.
  8. Din koordination blir bättre. Rörelserna du gör när du stickar tränar och förbättrar din koordination. Ju mer du stickar desto bättre koordination får du och desto fortare kan du sticka.
  9. Din självkänsla ökar. Att utmana sig själv och lära sig något nytt ökar både självförtroendet och självkänslan. I takt med att du vågar prova nya sticktekniker och mönster kommer du även våga utmana dig själv på andra områden i livet.