Lys upp hemmet med egna stearinljus

Levande ljus har i alla tider haft stor betydelse, både i de olika religionernas kyrkor och i hemmen. Fortfarande är stearinljus en symbol för ljus och värme.

Även ett ljus som innehåller bivax istället för stearin, eller ett ljus som består av en ljusmassa där man blandat stearin med exempelvis paraffin kallas idag stearinljus.

Redan på 900-talet f.Kr. använde man talgljus, tillverkade av djurfett och under 100-talet e. Kr. användes smält bivax till ljustillverkningen. Men eftersom vaxljusen var dyra och talgljusen luktade illa och sotade ner rummet med en tårgasliknande rök, så klassades de ut när fotogenlampan kom på 1860-talet. På 1830-talet startade en miljövänlig tillverkning av ljus bestående av stearin som är en blandning av fettsyror från djur eller växter. 1839 startade Sveriges första stearinfabrik på Liljeholmen. Ett mjukare material som ofta blandas med stearin är det doftfria, men något giftiga ämnet paraffin som från början utvanns från lerskiffer, och idag från råolja.

Olika metoder

Du kan lätt tillverka egna ljus hemma genom att gjuta block- eller värmeljus, stöpa långa smala ljus, liknande antikljus och kronljus eller rulla en karta av bivax runt en veke för att få ett gyllengult och honungsdoftande vaxljus. För att gjuta eller stöpa ljus behöver du en kastrull, en glas- eller konservburk att smälta ljusmassan i samt grillpinnar eller blompinnar. Det finns ljusmassa att köpa, eller så använder du gamla ljusstumpar. Ljusvekar finns att köpa på rulle eller som bitar fästa i hållare. Som tillbehör kan du också köpa doftolja och ljusfärg att lägga i blandningen eller spraya på ljuset när det har stelnat. Börja med att välja en behållare när du ska gjuta ljus. Du kan ta en gammal mjölkkartong som du klipper bort efteråt, eller så kan du gjuta i en behållare som fungerar som lykta medan ljuset brinner. Välj till exempel en glasburk, en gammal tekopp eller gamla värmeljushållare i aluminium.

Tänd ett av ljusen och droppa lite stearin i botten av ljusbehållaren för att kunna fästa veken där. Snurra fast andra änden av veken runt en grillpinne som du lägger över behållaren för att hålla veken rak. Lägg ljusmassan eller ljusstumparna i en glas- eller konservburk som du sätter ner i en kastrull med vatten. Vid 65 grader börjar det smälta, och om du vill kan du hälla i några droppar doftolja eller ljusfärg och röra runt med en grillpinne. Nu är det dags att hälla ljusmassan i behållaren. Fyll på lite i taget tills du är nöjd, men spara lite av massan.

Ju högre temperatur över 70 grader som massan har varit, desto mer krymper den under stelningen. Om det har bildats en grop i ljuset kan du efter 3 timmar värma upp massan som du sparade och fylla igen hålet. När ljuset återigen har stelnat klipper du veken så att den syns ca 1 cm.

Innan du ska stöpa ljus täcker du golvet med skyddspapper eller gamla tidningar.  Stolsryggar eller två bord kan fungera som ställning där ljusen sedan ska hänga medan de stelnar.

Klipp veken i dubbelt så lång längd som ljusen ska ha, vilket blir något kortare än kastrullens höjd, och knyt fast en tyngd, exempelvis en skruv i varje ände. Häng vekarna över en pinne.

Värm upp vatten i en stor kastrull till 70 grader, och se till att hålla temperaturen under hela stöpningen. Häll lite av vattnet och ljusmassan i en stor glas- eller konservburk som du sänker ner i kastrullen.

Håll i pinnen som de båda ändarna av veken hänger över. Doppa ner vekarna i ljusmassan och i vattnet varannan gång. Mellan varje dopp vänder du pinnen, och när de två ljusen har fått rätt tjocklek hänger du pinnen i ställningen.