Lär dig tälja och snida i trä hemma

Tänk dig att vakna på morgonen och bre till en frukost smörgås med en smörkniv du själv täljt till. Ett av våra äldsta hantverk är att tälja och snida i trä.

Det är ett fint hantverk och användningsområden för de man kan tillverka är nästan oändliga. Det är ett mycket kreativt skapande och valmöjligheterna för vad man vill tälja eller snida är stora. En sked? En slev? Ett handtag till en kniv?

Det är en avslappnande hobby som rensar tankar och hjälper en att varva ner från dagens stressade samhälle. Det är också en hobby som ger en direkt tillfredsställelse, då man hela tiden ser ett resultat i resan mot en färdig produkt. Ja, fördelarna är många. Det är inte heller dyrt. Det enda du behöver är egentligen en bra kniv, för att sedan bygga ut ditt förråd med fler verktyg under resans gång.

Det finns ett stort utbud av böcker i ämnet och även böcker med tips om vad man kan tälja och snida finns att tillgå. Därför är det enkelt att sätta igång, även för en nybörjare. Böckerna är också bra för den erfarne, som kanske tappat idéer om vad han eller hon vill tälja eller snida. Det finns massor av olika verktyg för olika material. För en nybörjare som ska testa på hantverket för första gången hemma, kan det kännas förvirrande att veta vilket verktyg som passar till vilket typ av träslag. Många större kedjor som säljer verktyg och olika friluftsartiklar, säljer även träsnidarsats i olika storlekar. Kanske är det där man ska börja?

Andra sätt att lära sig tälja på

Det finns många guider som ger tips om vilka träföremål som kan platsa i det moderna hemmet. Som nybörjare att börjar tälja och snida trä i det egna hemmet är man till en början helt beroende av dessa guider för att få information om vilka verktyg som behövs, och vilket verktyg som passar till vilket träslag och vilket träslag som passar att ha när man tillverkar t.ex. slevar.Det kan vara en god idé att ta reda på så mycket man kan om hantverket innan man sätter igång.

I början kan man använda sig av steg-för-stegguider om hur man går tillväga.

Något man inte får glömma är att ta reda på hur ska sköta om det man skapat.

Olika träslag kräver olika typ av sandpapper, vissa saker kanske behöver vaxas medan hantverk är bättre att olja in. För att kunna använda sina verktyg så länge som möjligt och för att verktyget ska nå sin fulla potential, behöver man även ta hand om dessa. Det är härligt att tälja och snida i trä, men inte riskfritt. Det är viktigt att man är fokuserad, har tålamod och är fokuserad. När du täljer måste du ha gott om tid på dig, inte stressa och helst inte ha några stressmoment runt dig. Det är också viktigt att du ser upp med hur och vart du placerar ben och lår när du täljer ifall att du skulle slinta.