Lär dig skulptera hemma

Att skulptera är så roligt och det finns många olika sätt att skulptera på. Man kan till exempel skulptera i olika sorters lera, både sådan lera som skall brännas i en ugn eller annan typ av lera som skall härda på annat vis. Att skulptera i gips eller betong är också ett fint sätt, men även i trä och många andra material som är lämpliga.

Lera kan indelas i två grupper och den ena skall härdas genom uppvärmning. Den är ämnad för saker som man vill ha kvar och som skall bevaras. Ofta är lera väldigt hård när man börjar jobba med den, men mjuknar efterhand och blir mjuk och följsam när den värms upp av värmen från händerna. En lera som man kan jobba med mycket är Cernitlera. Av den kan man göra en oändlig mängd saker som smycken, figurer, ljusstakar och prydnadssaker exempelvis. Egentligen är det en sorts plast som helt enkelt härdas vid en viss temperatur. Cernitlera finns i massor av färger och olika varianter. Man kan blanda material av annan sort när man formar saker av leran bara dom tål värme lika bra. Pärlor, glasbitar, stenar och dylikt passar utmärkt att trycka in i leran man jobbar med. Om man skall sammanfoga två bitar gör man det bäst genom att “rugga” upp ytan på de ställen som skall tryckas samman. När man skulpterar är det bara fantasin som sätter gränser och man kan använda vilka verktyg som helst för att göra olika former och mönster i leran. Pennor, tandpetare, knivar och skulpteringsverktyg är perfekta hjälpmedel.

Cernitlera skall härdas i en vanlig ugn. Temperaturen skall vara 100 till 130 grader. Där skall sakerna ligga i 5 – 30 minuter beroende på föremålets storlek. Inget föremål får stanna längre i ugnen är 30 minuter och 130 grader är det varmaste som leran tål, så man skall inte vrida upp temperaturen! Istället kan man värma upp föremålet en gång till efter att det svalnat om man inte är nöjd första bränningen. Den allra vanligaste cernitleran liknar porslin och kan målas med färger som fäster på glatta ytor när den är härdad. En bra färg att använda sig av är hobbylack.

Doppa leran i kokande vatten

Ett annat alternativ att härda cernitlera är att doppa den i kokande vatten och då skall man känna på leran emellanåt om den härdar ordentligt. Cernitlera finns i olika typer som till exempel: “Cernit neon” som har härliga neonfärger och “Cernit Glamour” som glittrar vackert. Den finns som “Cernit natur” också och det är den vanligaste sorten. Naturen blir mer ruggad i ytan och finns i två kulörer som påminner om sten. En annan populär lera är Plastiform. den skall även den härdas i vanlig ugn på 120 graders värme. Man får absolut inte ha ugnen varmare för då förstörs leran. Man jobbar med plastiform på samma sätt som med cernitleran. Sculpey är en annan sort som även den liknar de andra två lerorna. Denna lera är dessutom mycket smidigare att jobba med för händerna. Skall man göra många fina detaljer på sin skulptur så är den här leran att föredra.