Lär dig rita med en penna

Att rita är en konst och en färdighet man kan träna upp. Man kan träna upp ögat för att kunna se hur ljuset och skuggan samspelar, vart man ska lägga en glans respektive skugga och var man bör se en reflektion. Det krävs inte heller mycket för att börja, endast pennan och pappret.

Pennan

Det finns många olika typer av pennor. Stift, blyerts, kol o.s.v.. Beroende på vilken typ av ritning man vill göra bör man använda en av dem eller variera mellan dem. Men även inom varje penntyp finns det olika nyanser av grå/svart eller tjockleken på stiftet. Det som skulle ge bäst resultat skulle vara en variation mellan nyanserna.

Pappret

Vilken sorts papper du använder spelar även en stor roll. Beroende på vad temat i bilden är så passar det bättre med vitt papper eller gul nyans. Resultatet ser även olika ut beroende på hur själva pappret är. Det optimala är att använda sig av skissblock.

Suddgummit är din vän

Suddgummit representerar ofta ett fel, ett misslyckande, något vi vill få bort. Så behöver det inte vara. Använd suddgummit till din fördel. genom att dutta på flera diagonala streck kan man enkelt få det att se ut som en reflektion på glas. Om man är försiktig med suddgummit så kan man lära sig arbeta med skuggor, både på eller bakom föremål. På samma sätt som det finns många olika typer av pennor så finns det många olika typer av suddgummin. Se till att den du använder inte färgar av sig.

Börja

Det som brukar vara svårast när man ska börja på något nytt är hur man ska ta första steget. Det gäller bara att börja rita av det närmaste föremålet. Det som brukar gå fel är att man har för stora förväntningar på första ritningen. Det kommer troligtvist inte vara en perfekt ritning men man skall lära sig av misstagen. Glömde man skuggan? gör om den. Blev den oproportionell? Mät upp den. Om man ritar av människor så kan en modelldocka hjälpa till. Kom ihåg att huvudet endast är en åttondel av kroppen och att händerna når halva låret.

Om du inte känner dig redo för att börja rita av föremål så kan du arbeta på din teknik. Träna på att rita trianglar, cirklar och rutor med olika tjocklekar. Sedan kan du träna på att dra streck i olika längder och tjocklekar. Experimentera även med vinklar och vågor. En enkel metod är att rita en cirkel först och sedan skugga en bit på sidan så att den skuggade delen ska se ut som en avtagande/påbörjande halvmåne. Gör sedan en oval utanför cirkeln men på samma sida som skuggningen för att få det att se ut som ett klots skugga.

Lär dig av andra

Det finns väldigt många som lägger upp hur dem ritar på hemsidor såsom Youtube. Istället för att själv komma på vad du skall göra kan det underlätta att följa med och göra vad någon annan gör.