Lär dig oljemålning hemma

Att lära sig måla i olja är mycket lättare än att tex börja med att måla i akryl. Många som börjar med olja för att sedan gå över till akryl känner sig ofta som nybörjare så att börja med oljemålning som första erfarenhet av målning är en bra idé.

När man ska börja måla i olja är det vissa saker man ska tänka på från början och det första är att alltid ha en skiss på det man ska måla för att underlätta när man ska sätta färg på teckningen. Det är naturligtvis en fördel om man sedan tidigare har någon erfarenhet av tex teckning eller någon annan teknik men inte nödvändigt. Det allra viktigaste är att man har en förmåga att uttrycka sig och inte vara rädd att prova på, man lär sig alltid något nytt.

För att kunna måla så måste du ha lite saker som tex färg, målarduk, penslar osv. Du hittar alla dessa produkter i Hobbyaffärer och det lönar sig att kika runt för att hitta bäst priser. För bästa resultat är det bra att använda en duk som är uppspänd på ram. Man kan även hitta dessa till bra priser direkt hos leverantörerna.

Penslar och färg hittar du också i Hobbyaffärer och när man känner att man vill ta sin målning ett steg längre så kan man hitta penslar av lite bättre kvalitet i konstnärsmaterialaffär.

Färgerna ska blandas ut med lite terpentin för att hålla dem smidiga och penslarna ska efter användning tvättas i lacknafta för bästa resultat.

Att tänka på inför målningen

För sin första oljemålning är det bäst att börja med något lite enklare, kanske ett stilleben med ett eller två föremål, kanske en flaska eller en sten. Se till att duken är rätt belyst för att se bra och gör en skiss av de saker som ska målas. För skissen är det bra att använda ritkol som är relativt enkel att sudda ut om man ritar lite fel. Man kan även skissa med oljefärg väl utblandad med terpentin och tunt applicerad och den torkar på ca 10 minuter, man brukar då oftast använda ljusockra men vilken färg som helst går bra.

När det gäller att applicera färgen på skissen är det viktigt att tänka på att inte ha för kraftig färg utan att använda sig av en palett för blanda och få fram fina nyanser av de färger man ska använda. Att lära sig blanda färger kan ta flera år så ge inte upp om det inte blir bra i början. När man blandar färgerna på paletten är det bra att använda en pinne och inte penseln direkt för att den ska verkligen bara har den färg man till slut vill använda.

För själv appliceringen av färg så finns det olika tekniker att använda men det enklaste är att använda pensel men kan även prova på med svamp, trasa eller fingrar, se till att du hittar det som passar dina motiv och dig bäst.

När allt detta är på plats så är det bara att sätta igång och vara kreativ och släppa ut konstnären i dig.