Lär dig måla med akvarell hemma

Drömmer du om att börja måla med akvarell men inte vet hur du ska börja?

Det är inte så svårt att måla med akvarell som man kan tro.

Självklart kräver det träning och åter träning för att kunna få ett bra resultat, men behöver inte vara så svårt att testa på, och kräver inte så avancerade material heller.

Det finns olika tekniker för hur man målar med akvarell och många professionella akvarellmålare rekommenderar nybörjare att börja med ett par färger för att testa med när de startar. Det finns även kurser i hur man målar akvarell, men man kan absolut lära sig hemma själv. Akvarellmålning kräver träning, då det är en lite speciell färgtyp. Det är kanske detta som avskräcker många från att prova, men det finns lite olika tips och knep om hur man ska börja.

För det första måste man ha en bra plats att måla på. Tänk dock på att täcka golv och området där du ska måla. Eftersom akvarellfärg ofta köps som en torr “kaka” som sedan måste blötas upp med vatten så är det viktigt att skydda t.ex. golvet, eftersom att man säkert kommer att spilla.

Det finns mängder av olika material och kvalité när det kommer till akvarellmålning.

Det finns både lite billigare och mycket dyrare grejer, men som nybörjare behöver man inte starta med så mycket.

Det finns tre olika papperstyper som brukar användas vid akvarellmålning. Varmpressat och kallpressat papper samt grovt papper. De har lite olika egenskaper och passar till olika ändamål. Kallpressat papper är mest mångsidigt och används av de flesta. Som nybörjare vet man inte vilken “stil” man kommer att ha som akvarellmålare och då kan det vara svårt att veta vilket av pappren man ska välja. Det kallpressade pappret är den med jämnast yta om man vill börja där.

Penslar och borstar

När det kommer till penslar finns det både i djurhår och i syntetiskt material. Som nybörjare kan man välja borstar med syntet, även om kvalitén kan skilja lite beroende på tillverkare. Vill man ändå vara en seriös nybörjare så rekommenderas det att man köper fyra olika sorters borstar. En rund-, en platt-, en mopp- och en linerborste. Material som papper och penslar är naturligtvis viktigare för resultatet, men inget blir gjort utan akvarellfärg. Det finns två sorter. Det ena är den som tidigare nämnts, torra färg ”kakor” som man blandar tillsammans med vatten.  Det finns också akvarellfärger som kommer på tub. Dessa kan användas direkt när man tryckt ut färgen, men kan även blandas ut med lite vatten om man tycker färgen är för tjock, beroende på vad det är man ska måla, och på vilken papperstyp.

Här finns också olika typer av prisklasser och kvalitéer beroende på tillverkare. Som nybörjare får man helt enkelt testa sig fram, och kanske börja med den billigaste.

Hur som helst, så kan man absolut lära sig att måla med akvarell hemma utan att behöva lägga en förmögenhet på material, även om akvarellmålning kräver en del.