Lär dig brodera hemma

 Det kan vara svårt när man ska lära sig att brodera och det gäller att ha en hel del tålamod. Visst, det finns kurser man kan gå för att lära sig men det absolut bästa är att lära sig i sitt egna hem för att faktiskt ta broderiet till sin egna nivå och i den takten man själv känner sig trygg i. Väljer man att börja öva på att brodera hemma så kan det vara bra med en instruktion på hur man gör och sedan lite tips på vägen. Oftast när man börjar brodera så börjar man med att sy korsstygn. När man ska brodera med korsstygn så gör man det på så kallad Aida väv.

Något att tänka på inför att lära sig att brodera är ’hur lär jag mig bäst?’. Vad har tidigare fungerat bäst för dig när du velat lära dig något nytt? Har du någon du känner som är bra på att brodera så är det alltid bra att fråga om tips men det finns också otroligt bra böcker för broderi. Jag personligen tycker att hela processen blir enklare om jag får se någon annan brodera först och har man ingen i sin närhet som håller på med broderi så är internet verkligen ens bästa vän. Internet kan verkligen vara en stor hjälp och med det menar jag i synnerhet Youtube där du får se någon annan brodera först för att sedan efteråt följa vad personen precis gjort.

När jag skulle börja brodera så sökte jag på ’brodera för nybörjare’ på youtube. Då hittade Lina Sjöbloms klipp ’korsstygn – från start till mål (del 1–6)’ och blev positivt överraskad hur bra hon förklarar allting. Från att inte varit duktig på syslöjd i skolan så blev jag verkligen intresserad av att lära mig. När det handlar om att lära sig något nytt (broderi som exempel) så går det idag att lära sig hemma eftersom det finns så otroligt bra verktyg som verkligen fungerar.

Mer kunskap

Länk till klippet finns här

Är du en person som lärt dig bäst genom att läsa så finns det väldigt bra böcker som handlar om broderi. Ett bra exempel på en bok är ’Brodera mera små och stora handarbeten från korsstygn till yllebroderi’ skriven av Helena Ericsson. En bok för att få inspiration till att brodera vare sig du aldrig har broderat förut och vill lära dig eller för dig som kanske har broderat förut men nu vill ha inspiration till att börja igen. Boken inspirerar verkligen till att alla kan brodera vilket stämmer så bra.

Så hur lär du dig att brodera?

  • Ha tålamod
  • Känner du någon som är bra på att brodera – ställ frågor.
  • Sök klipp på Youtube
  • Köp boken’ Brodera mera små och stora handarbeten från korsstygn till yllebroderi’ för inspiration

Kom ihåg att tålamodet är viktigt när det kommer till broderi. För de flesta är det svårt i början men övning ger färdighet. Inspireras av böcker och Youtube-klipp om broderi. Du vill lära dig brodera och bara det är en bra början så nu börjar vi brodera tycker jag.