Konst i tre dimensioner

Att bygga miniatyrer är att skapa världar. Det kan handla om att rekonstruera något som redan finns; en stad, sitt hem eller sin arbetsplats, eller att från grunden iscensätta ett fryst skeende ur sin fantasi. I praktiken möts ofta dessa två världar när miniatyrbyggare tar inspiration från hur det såg ut i barndomshemmet vid tillverkningen av tillexempel ett dockhus, och bygger upp en miljö som människan i egenskap av jätte som endast kan uppleva utifrån. Till skillnad från konstnären som målar tvådimensionella tavlor gör miniatyrskaparen sina verk i ett tredimensionellt perspektiv, men småskaligheten gör att vi inte kan träda in i världen. Betraktaren får däremot uppleva en verklighet som påminner om vår; en som tittar in i ett dockhus och för en stund ignorerar den relativa storleksskillnaden gentemot det som finns utanför, kan delta och interagera med det miniatyrlika på ett helt annat sätt än den som observerar en tavla. I miniatyrvärlden kan dessutom nästan vad som helst användas vid tillverkning. Faktum är att det kryllar av objekt och ting som vi i vår vardag värderar föga, men som med lite fantasi kan återanvändas på de mest kreativa sätt. En taklampa kan tillverkas av en gammal deodorantkula, men samma föremål kan också användas som fotboll på en fotbollsplan. Tandpetare kan bli tavelramen runt ett litet frimärke, plastlocket till juicepaketet kan bli en utmärkt spegel och tvålpumpen kan göras om till en vattenkran. Allt enligt samma princip som förvandlat många barkbitar till segelbåtar genom åren. Varför inte ge oss i kast med att studera ett antal objekt man kan tillverka av saker som annars slängs?

Från skräp till vacker inredning

En schackpjäs, ett plastlock och lite lim är i stort sett allt du behöver för att skapa ett tjusigt salongsbord i 1700-talsstil. Eftersom att schackpjäser oftast är i trä är det lämpligt att använda en såg för att såga bort toppen av pjäsen. Kvar har du då den nedre delen som förutom att lämpa sig som foten på en löpare, bonde eller kung även är stilig som den bärande delen på ett bord. Sedan är det bara att välja ut ett runt plastlock som passar proportionerligt med schackpjäsen. Det skulle kunna vara locket från en medicinburk, en take away-mugg eller en förbrukad snusdosa. Limmar man ihop dessa och målar i en färg som behagar en, är bygget klart! Komplettera gärna med en vit duk som man med fördel kan tillverka av en urtvättad t-shirt.

Bakverk, maträtter eller andra liknande mat- och köksrelaterade ting är lätta att tillverka och utgör ofta färgglada detaljer som skapar liv i miniatyrmiljön. Man kan göra en vacker äppelpaj med hjälp av en kapsyl, lite lera samt paprikakärnor. Leran blir ett utmärkt substitut för pajdeg som man formar i kapsylen, och paprikakärnorna fungerar som äpplen. Måla och lacka pajen efter eget tycke och smak.

När deodoranten börjar ta slut kan deodorantkulan i kombination med ett gammalt örhänge med krok bli till en exklusiv taklampa. Här kan det vara lämpligt att använda sig av ett lim som fäster metall ordentligt. Aluminiumfolie är alltid användbart och kan i det här fallet användas som omslutande sköld mellan smycke och deodorantkula, det vill säga själva lamppanelen. Med limmet fäster du både örhänget i aluminiumfolien och folien i kulan och vips så har skräpet transformerats till vacker inredning i miniatyrvärlden.