Förvandla ditt skräp till vackra hantverk

Det är både roligt och billigt att tillverka egna saker. Skaparlusten är en kraft som föder ny kreativitet och ger dig produkter som är personliga och unika. De flesta saker som tjänat ut sin tid kan återanvändas. Det gäller att se möjligheter istället för skräp när man tittar på den gamla tröjan som är för liten eller på spetsgardinerna som man tröttnat på.

Att fråga sig själv “Vad skulle det här kunna vara om det inte hade varit en tröja?” ökar kreativiteten, precis som i en övning där man ska tänka på användningsområden för en tegelsten. Forskning har visat att personer som kan komma på mer än 100 saker som man kan göra med en tegelsten är mer kreativa än personer som hämmar sina tankar med förklaringar om att det är omöjligt eller ologiskt. En stickad tröja kan lätt sys om till ett trendigt fodral till soffkudden. En skummadrass kan skäras till mindre delar och förvandlas till en sittpuff eller en sänggavel som kan kläs i tyget från gardinerna som man har tröttnat på, eller ett påslakan som man har köpt på rea.  Från gamla lakan som har blivit nötta i mitten kan man få stora bitar canvastyg som man med tapetklister kan limma på en spånskiva för att sedan måla sitt eget konstverk med akrylfärg. Och köper man schabloner så kan man med samma färg trycka mönster på möbler eller väggar. Om man vill skapa en egen schablon och äger en skrivare så kan man skapa en digital bild eller text på datorn eller lägga in en fotograferad teckning på datorn. Sedan skriver man ut bilden på overheadfilm och skär ut tryckytan med tapetkniv.

Textilfärger

Med textilfärg kan man måla om fåtöljer, soffor eller tygstolar som får en helt ny look. Man kan även måla på en t-shirt, en tygväska eller på sina tygskor. Ännu lättare är det att använda textilpennor. Om man har en rockring som man inte använder kan man öppna den och trä på gardiner. Sedan stänger man ringen igen och knyter några snören i den som man fäster i en krok i taket ovanför sängen eller i trädet ovanför hängmattan. Om man använder spetsgardiner har man tillverkat en romantisk sänghimmel eller ett vackert myggnät.

Om man är duktig på att virka så kan man hitta mönster och virka en duk som liknar en mandala. Den kan man klistra fast på en canvastavla eller så stärker man duken med sockervatten och hänger upp den i fönstret eller i julgranen där den dinglar som en snöflinga. Om man låter den sockerindränkta duken torka över en skål formas den till en skir korg att förvara exempelvis frukt i. Jeans som man inte längre använder har slitstarkt tyg som är perfekt för bordstabletter eller väskor. Om man gillar lapptäcksteknik kan de gamla jeansen bli en snygg matta eller en sittpuff med dragkedja i botten, där man kan förvara gästkuddar och täcken i.

Så om du vill skapa egna hantverk, plocka fram saker du inte längre använder eller vill förändra och låt fantasin föda fram nya fantastiska prylar att vara stolt över.