Brodering

Indien

Vad är brodering och varför är det så populärt? Broderi har funnits för alltid – och det är inte en överdrift. Du kan också tacka den grekiska gudinnan Athena för broderiets arv. Med en så hög och mäktig figur som är förknippad med broderier, borde det inte vara någon överraskning att detta var förknippad med rika människor. I medeltida England, till exempel, producerade professionella verkstäder plagg gjorda av fint siden för familjer med högt anseende. Men de var inte bara för det övre skiktet; det fanns folkkonströrelser i Östeuropa, Storbritannien, Ostasien och Sydamerika som tillverkade för dessa.

Historia

Precis som de estetiska förmågorna i själva hantverket, är broderiets historia varierad. Det är ett gammalt hantverk som först hade ett praktiskt syfte att reparera kläder. Eftersom plagg var så dyra att tillverka kastades kläder sällan; de lagades istället. Med tiden utvecklades denna praktik till mer av uttryck genom dekorativ konst. Här spårar vi dess utveckling genom att utforska många av de kulturer som har format den.

1964 grävde arkeologer de fossila resterna av en jägare klädd i broderat plagg i Sungir, en sent paleolitisk begravningsplats i Ryssland. Jägarnas pälskläder och stövlar var dekorerade med handbroderade rader av elfenbenpärlor, som idag är det äldsta kända beviset på hantverket.

Egypten

Vid 1300-talet f. Kr. Var den konstnärliga praxisen också framträdande i det forna Egypten. De mest kända exemplen på broderier från denna period är King Tutanchamons hand sömmade skatter. Dessa bitar begravdes tillsammans med farao och inkluderar ceremoniella tuniker, en dekorativ leopardhud och en särskilt väl bevarad blommig krage med “alternerande rader av blomblad och blommor, löv, bär och blå faience-pärlor som sys till ett papyrusstöd.”

Kina

Broderade textilier har också upptäckts i 400-talets f.Kr. i gravar i Kina. De äldsta exemplen på broderier från denna period hittades i en begravningskammare i Mashan i Hubei-provinsen. Textiteln beskrivs som “ett skattehus av siden” och platsen innehöll välbevarade ritualplagg dekorerade med färgglada, sömmade mönster och mytiska motiv som drakar och fenixar.

Japan

På 700-talet dök broderier upp i Japan. Antagen från dess kinesiska motsvarighet, nihon shishu (japanskt broderi), användes det först exklusivt för religiösa skildringar – nämligen för att framställa Buddha. Från 1300-talet och framåt användes dock broderitekniker för att dekorera vardagliga textilier, inklusive traditionella Bugaku-dansdräkter och andra sekulära plagg.

Normandie

Bayeux Tapestry tillverkades på 1100-talet och är känt för sin omfattning och hantverk, och det är utan tvekan det mest kända arbetet med broderad konst i världen. Den 230 fot långa linnetextilen har ullgarn på ett linne- och skildrar detaljerat slaget vid Hastings 1066 och normannernas erövring av England.

Indien

Indien

På 1500-talet blomstrade broderier i Indien. Ari, eller “krok,” handarbete visade sig särskilt populär, eftersom dess känsliga estetik gynnades av Mughal kungligheter. Ursprungligen användes det för att smycka läder, men senare anpassades denna broderingsstil för väggsmyckningar och plagg. Vid 1700-talet identifierades ari-arbetet som en av de mest lukrativa varorna för export, eftersom krokstick-stilen (känd i Europa som ”tambourstitching”) blev allt populärare i Storbritannien och Frankrike.