Att tillverka egna mycken hemma – En populär hobby både då och nu!

Smycken har länge varit ett sätt att uttrycka sig, de första smyckena tros ha skapats med ben som material, även sten och snäckor ska ha använts, det äldsta hittills funna halsbandet skapades i Marocko och är mer än 82 000 år gammalt, men man tror att smycken har skapats under hela människans historia. De första armbanden bars av både män och kvinnor ca 4000 år f.Kr, då främst av kungligheter.

Olika spännen och broscher har tillverkats av brons och koppar sedan bronsåldern, då användningen blev mer allmän. Sedan länge har guld varit den dyraste smyckemetalen, tätt följt av silver. Snoddar prydda med glaspärlor vart populär mellan 700- och 900-talet.

Både i Skandinavien och antikens Egypten var det mycket vanligt att bli begravd tillsammans med sina smycken.

Olika material som man ofta använder sig av är trä, sten, glas, läder, guld och silver, guld blandas ut med koppar eller andra hårdare metaller, guld i sig är för mjukt, förgyllda och pläterade smycken har ett tunt lager på utsidan och får inte ha en stämpel, även silver blandas ut då det är för mjukt.

Ofta använder man sig av olika verktyg som avbitartång, plattång, smycketång, rundgång, kombitång, nålar, en juvelplockare som med hjälp av sin klibbiga spets lätt plockar upp jättesmå pärlor, förvarings burkar används för att hålla ordning på de olika pärlorna och med hjälp av en pärlmatta håller man pärlorna på plats.

Elastisk tråd används ofta då man vill kunna ta på och av halsband eller armband utan lås, vid makramé används ofta kraftig tråd av nylon, armband och halsband med lås görs ofta med kedjor, metalltrådar samt lädersnören.

Makramé är en väldigt gammal teknik, från Mellanöstern, med hjälp av knutar, flätningar tillverkar du lätt ett vackert armband, det ända som krävs är fingrar och kanske en makramékrok, man kan använda sig utav pärlor eller bara knutar och flätningar.

Övriga verktyg för smycken

Med hjälp utav stark nylontråd, miniglaspärlor och en pärlväv, kan du enkelt väva dina egna smycken, något som med tålamod ofta får ett vackert resultat. Du kan även sy ihop pärlor med hjälp av elastisk tråd och en pärlnål och få ett resultat som nästan ser vävt ut, ett flätat läderarmband görs med att hjälpa av lädersnören, lås och superlim, en teknik som ofta ser väldigt arbetad ut.

Med skinn, spunnen tenntråd, små pärlor, stor knapp, kniv, sax, synål och textillim kan du göra ett väldigt snyggt tenntrådsbroderi en teknik som samerna började använda sig av under 1600- talet, på den tiden då bara de rika hade den ekonomiska möjligheten att äga silver , därför kallades tenn för förr fattigmanssilver.

Många gillar att dekorera diadem och hårband med hjälp av tyg och pärlor.

En del säljer hemifrån, andra gör det för att det är kul och visa ser det som en terapi. Det blir ett sätt att koppla av efter en lång, stressig skol eller jobb dag, det blir även väldigt finna , unika julklappar och födelsedagspresenter.